Tuinseizoen 2016: klussie klussie klussie


Leuk hoor, zo’n Moestuinforumdag, maar je gaat er wel teveel van klussen. :D

‘Oei, die aardperen van Jorieke moeten snel ingegraven. Hee, maar weet je? Eigenlijk is die achtermuur wel echt smerig. En straks kan ik er niet meer bij vanwege de aardperen. Nu maar snel even doen dan. Weet je wat, neem ik dat zijwandje gelijk mee. Hm, wel kaal hout. Zal ik het ook maar even in de olie zetten? En als ik dan toch bezig ben…’

Ja ja, zo gaat dat. Je begint met een aardpeer, en je eindigt met een wolkenkrabber in je achtertuin. Gelukkig ben ik nèt voor het wolkenkrabberstadium opgehouden.

Hier was ik vorige keer geëindigd: bak uit de border gesloopt.

Afbeelding

Op deze foto zie je ook goed hoe smerig dat zijschuttinkje was. Die kant van de tuin ligt op het Noorden en het blijft daar altijd een beetje vochtig en viezig.

Afbeelding

Nou, en dan heb je dus zo’n vochtig en viezig hoekje, en wat zet je daar dan neer? Aardperen natuurlijk!

Afbeelding

Deze smeerwortel moest plaats maken; ik vond het wel gaaf om te zien dat ze echt van die onwijs lange penwortels hebben!

Afbeelding

Na een middagje boenen was dit het resultaat: (relatief) schone schuttingen en de boel weer netjes van kant (zoals wij in dit huishouden plachten te zeggen :cool: ).

Afbeelding

Die laatste foto was dan weer de aanleiding voor mijn klus van vandaag, want na het boenen viel het me op dat het wandje van de schuur er wel erg verveloos uitzag. Het zijschuttinkje ook, maar daar ga ik niets aan doen omdat ik er door de passiebloem niet helemaal bij kan, dus dat wordt dan heel raar.

Maar goed, dit wandje kon wel een keertje ‘gedrenkt’ worden. Ik houd sowieso meer van olie dan van lak of beits. Bovendien had ik laatst op de site van een soort hippie-meubelmaakster gelezen dat je meubels prima kunt inwrijven met citroenolie, en, bij gebrek daaraan, met een mengsel van olijfolie en citroensap. Ik ben altijd wel in voor een experiment, dus ik heb het gewoon geprobeerd (eerst op m’n zaaibak). Het is buitenhout, dus geen ramp als het mislukt. Maar ik vind het eigenlijk heel mooi! Warm kleurtje en de roos steekt er mooi bij af:)

NB. Ik voelde me trouwens echt een poetsmiep, op mijn knieën met een emmertje groene zeep de schutting aan het afboenen. We hebben nota bene een hulp in de huishouding omdat ik zo’n verschrikkelijke hekel heb aan poetsen! :lol:

Afbeelding

Van deze klus ben ik ook heel blij dat ik hem af kon strepen: de binnenboel. Omdat ik geen andere plek heb, gebruik ik de keuken als kas. De kunst is daarbij natuurlijk om het zo in te plannen dat alles past, zonder dat het hinderlijk of onhygiënisch wordt. Ik zat daar al dagen tegenaan te hikken. Het leek alsof het echt niet kon passen, terwijl ondertussen de zaailingen in de woonkamer wel stonden te snakken naar licht.

Okee, twee bekentenissen: 1) Ik heb serieus een Illustratortekening op schaal gemaakt van alle vensterbanken en alle bakken met zaailingen, om uit te vogelen hoe ik het ging doen. En 2), ik ben gisteren bijna DRIE UUR bezig geweest om alles uit te zoeken, schoon te maken, over te potten en in te passen.

Helemaal links de munt (op de magnetron:)). Dan op de achterste vensterbank van links naar rechts: citruszaailingen, basilicum, platte peterselie en koriander. Op de koelkast staan 5 komkommers, 1 zonnebloem, 5 pompoenen, 1 klimcourgette en 1 van speets gekregen aubergine. Op de lange vensterbank rechts staan twee zieltogende cactusjes, dan drie potten met pepers, 1 mini-auberginezaailing (de enige uit 10 die bij mij wilde kiemen :( ) en dan drie bakken tomaten met 3 x pomodori, 2 x Tasty Tom, 2 x Boxcar Willie, 3 x cherry geel en 4 x cherry rood. En dan is er ook echt geen millimeter ruimte meer over.

Afbeelding

Dit is weer zo’n creatieve Rinske-oplossing, niet lachen: ik vond dat mijn tomaten te langzaam groeiden, dus heb ik van opengeknipte flessen en afhaalmaaltijdbakjes – koken kan ik ook al niet – een soort tunnelkasjes gemaakt.

Afbeelding

Kijk, mijn zaaibak doet het supergoed! Een klus die nog op mijn lijstje staat, is om de mibuna, fringed red amsoi, raapstelen etc te verplaatsen naar een van de ‘tomatenemmers’ die nu toch staan te niksen. Dan zou ik de bloemenzaden hier kunnen zaaien en zit ik niet met dat slechte licht.

Afbeelding

Hier nog iets dat het goed doet: mijn kersenboompje! Ik sta helemaal te juichen, elke keer als ik ‘m zie. Er zijn alleen nog opvallend weinig bijen en wespen actief. Ik heb er vandaag maar heel af en toe een gezien. Hoop dus wel dat al deze bloesems bestoven zullen worden!

Klussen die nog op het program staan voor de komende we(e)k(en):
– alle bloemen zaaien;
– pastinaak en flespompoen zaaien;
– tuinborder omspitten en mulchen met compost;
– paadje maken;
– nieuwe bonenboog maken en sugar snaps uitplanten;
– terrasborder op de schop en daar de nieuwe frambozen ingraven.

Nou goed, een hele lijst dus, maar dagen zijn eindig en Rinske’s ook. Dus ben ik vandaag hier opgehouden:

Afbeelding

En dat vind ik dan héél moeilijk…een half-affe klus half-af laten. Hier zie je hoever ik al gespit heb (waarbij ik ook een wirwar aan oude wortels, stenen en andere meuk verwijder). Wilde het nog éven afmaken…maar nee. Ik was moe, hard gewerkt, het was genoeg.
En een troost: als je deze foto vergelijkt met de eerste, dan is in ieder geval die SCHUTTING toch fantastisch opgeknapt! ;)

Tot volgende keer!

image_pdfimage_print
/** * Single post footer view * * @package Customizr * @since Customizr 3.0 */ function czr_fn_post_footer() { //check conditional tags : we want to show single post or single custom post types if ( ! $this -> czr_fn_single_post_display_controller() || ! apply_filters( 'tc_show_single_post_footer', true ) ) return; //@todo check if some conditions below not redundant? if ( ! is_singular() || ! get_the_author_meta( 'description' ) || ! apply_filters( 'tc_show_author_metas_in_post', true ) || ! esc_attr( CZR_utils::$inst->czr_fn_opt( 'tc_show_author_info' ) ) ) return; $html = sprintf('
%1$s
%3$s %4$s
', '
', apply_filters( 'tc_author_meta_wrapper_class', 'row-fluid' ), sprintf('
%2$s
', apply_filters( 'tc_author_meta_avatar_class', 'comment-avatar author-avatar span2'), get_avatar( get_the_author_meta( 'user_email' ), apply_filters( 'tc_author_bio_avatar_size' , 100 ) ) ), sprintf('

%2$s

%3$s

', apply_filters( 'tc_author_meta_content_class', 'author-description span10' ), sprintf( __( 'About %s' , 'customizr' ), get_the_author() ), get_the_author_meta( 'description' ), sprintf( '', esc_url( get_author_posts_url( get_the_author_meta( 'ID' ) ) ), sprintf( __( 'View all posts by %s ' , 'customizr' ), get_the_author() ) ) ) );//end sprintf echo apply_filters( 'tc_post_footer', $html ); } /*************************** * SINGLE POST THUMBNAIL VIEW ****************************/ /** * Get Single post thumb model + view * Inject it in the view * hook : esc_attr( CZR_utils::$inst->czr_fn_opt( 'tc_single_post_thumb_location' ) || '__before_content' * @return void * @package Customizr * @since Customizr 3.2.3 */ function czr_fn_single_post_prepare_thumb() { $_size_to_request = apply_filters( 'tc_single_post_thumb_size' , $this -> czr_fn_get_current_thumb_size() ); //get the thumbnail data (src, width, height) if any //array( "tc_thumb" , "tc_thumb_height" , "tc_thumb_width" ) $_thumb_model = CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_get_thumbnail_model( $_size_to_request ) ; //may be render if ( CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_has_thumb() ) { $_thumb_class = implode( " " , apply_filters( 'tc_single_post_thumb_class' , array( 'row-fluid', 'tc-single-post-thumbnail-wrapper', current_filter() ) ) ); $this -> czr_fn_render_single_post_view( $_thumb_model , $_thumb_class ); } } /** * @return html string * @package Customizr * @since Customizr 3.2.3 */ private function czr_fn_render_single_post_view( $_thumb_model , $_thumb_class ) { echo apply_filters( 'tc_render_single_post_view', sprintf( '
%2$s
' , $_thumb_class, CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_render_thumb_view( $_thumb_model, 'span12', false ) ) ); } /*************************** * SINGLE POST THUMBNAIL HELP VIEW ****************************/ /** * Displays a help block about featured images for single posts * hook : __before_content * @since Customizr 3.4 */ function czr_fn_maybe_display_featured_image_help() { if ( ! CZR_placeholders::czr_fn_is_thumbnail_help_on() ) return; ?>

You can display your post's featured image here if you have set one.

Jump to the customizer now to display a featured image here.

Don't know how to set a featured image to a post? Learn how in the WordPress documentation.

dismiss notice x

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *