Grote groenten, klein hoekje


In deze update om de een of andere reden veel close-ups. Was ik in een intieme bui? Is de grootte van je groente omgekeerd evenredig aan het stukje dat je op de foto kunt krijgen? Hoe dan ook: vandaag lekker veel onoverzichtelijke, maar desalniettemin zeer sfeervolle plaatjes!

‘Grote groenten, klein hoekje’ kan trouwens ook slaan op mijn tuin in het algemeen, want jeminee, de boel barst uit zijn voegen. Op sommige plaatsen gaat dat prima, op andere plaatsen begin ik te zien dat ik de grenzen mogelijk wat teveel heb opgerekt. Niet erg, daar leer ik van.

Allereerst weer het overzicht:

Afbeelding

Bijna de hele border is nu groen; zelfs vergeleken met een foto van vijf dagen eerder (niet in een update) zie je een enorm verschil. De vele regen zorgt ervoor dat stengels omhoog schieten en knoppen openbarsten.

In principe ben ik verbaasd hoe goed het gaat, al vind ik de verhouding bloem-groente nog niet ideaal. Ik heb de bloemen niet of niet op tijd gezaaid, weet daar ook veel minder van af. Daarnaast heb je met ‘de Alys Fowler-benadering’ zo ongeveer een dagtaak aan je tuin, merk ik. Voorbeeld: ik heb vandaag radijzen geoogst, waardoor er vooraan in de border een gat ontstaat. Volgens Alys moet mijn volgende batch radijsjes nu klaar staan om dat gat weer op te vullen. Dat is ook zo, maar over deze lichting was ik eigenlijk heel ontevreden omdat het overplanten van radijzen zorgt voor slechte knolvorming (over het algemeen). Dus ik heb ervoor gekozen om in plaats daarvan ter plekke nieuwe radijs te zaaien. Maar dat betekent dat dat stukje grond nog wel even kaal blijft. Wil je je tuin zoals zij zes maanden vol, productief én mooi hebben, dan moet je haast wel een professional zijn. Of gewoon meer ervaring hebben dan ik :lol:

Afbeelding

Hier het gat in kwestie. Ik had er wat aarde weggehaald en heb dat vandaag aangevuld met potgrond en daar een pompoentje in gezet. Nog wel wat klein, maar in het potje wilde ‘ie niet meer. Eromheen komt dus radijs. Op de voorgrond heb ik één doorgeschoten mosterdblad en één dito radijs laten staan om opnieuw zaad van te kunnen oogsten.

Afbeelding

SfeerPlaatje: supergeweldige radijzenoogst. De rest had geen noemenswaardig knolletje of was melig/rot. NB. Dit was wel nadat ik al een keer eerder flink had geoogst.

Afbeelding

Border vanaf het terras gezien. Hier kun je mooi zien hoe de sugar snaps omhoog zijn geschoten!

Afbeelding

‘Het verdomhoekje’: achterin de aardperen die aan de slakken zijn ontsnapt, dan een grote kaardebol en twee palmkooltjes, allebei vandaag uitgeplant, omringd met snijselderij. Dat was ergens goed voor; waarvoor weet ik niet meer :D . Ik heb heel lang gewacht met het uitplanten van de kooltjes, uit angst voor slakken, maar ze stonden echt te dringen. Hopen dat dit goed gaat…

Afbeelding

Langs de bamboestokken aan de zijkant van de sugarsnapboog heb ik bonen uitgeplant/-gelegd.

Afbeelding

SfeerPlaatje: mosterdblad en lobelia.

Gisteren kwamen er vriendinnen koken en eten; we hebben een Italiaanse brood-/spinazietaart gemaakt, strata, maar dan met mosterdblad. Heerlijk was ‘ie! Ons toetje was rabarbercrumble, die was ook geweldig.
Ik denk dat als ik alles echt heel strak aanpakte, ik ongeveer twee keer per week een ‘hele’ maaltijd – qua groente dus- uit deze tuin zou kunnen eten. En misschien een salade. Dat wordt straks nog meer natuurlijk, als de bonen, sugar snaps, courgettes etc. eraan komen. Niet slecht voor die 12m2!

Afbeelding

SfeerPlaatje: tuinboombloem. En vandaag de eerste tuinboontjes gespot!

Afbeelding

SfeerPlaatje: één dapper sugarsnapbloempje biedt nog dapper weerstand… (nee hoor, veel meer, maar dit klonk leuk).

Afbeelding

SfeerPlaatje: en die roos maar bloeien.

Afbeelding

SfeerPlaatje: één van mijn welgeteld twee hele kersen.

In de fruitborder gaan er dingen echt ‘mis’. Zo waren er eerst veel meer kersjes in wording, maar die zijn allemaal verdroogd en afgevallen, terwijl het boompje enorme last heeft van luis. De rabarber heeft het wel goed gedaan, daar heb ik drie keer rijkelijk van kunnen oogsten. Maar de aardbeien eromheen zijn allemaal heel minnetjes; klein en ze maken weinig/kleine aardbeitjes. Ze krijgen gewoon te weinig licht/ruimte/vocht etc. Op deze manier kan ik misschien één bakje aardbeitjes oogsten…

Ik moet me er maar even op beraden hoe ik het volgend jaar ga doen. Of ik schaf ze af, of ik zet ze ergens anders en steek er meer energie in. Op deze manier is het net niks en word ik er een beetje chagrijnig van.

Afbeelding

De emmers. De aardappelen zijn helemaal ontploft! In de tomaten hangen de eerste trosjes bloemen.

Afbeelding

Dit was er over van de pompoenen in de grootste emmer, na een nacht flinke regen en dito slakkenvraat. Ik heb er nu maar een courgette ‘Ronde de Nice’ gezet die ik van iemand had gekregen. Hopen dat die het wel overleeft!

Afbeelding

SfeerPlaatje: prachtige vlinder gespot in de muurbloem! Wie gaat voor de bonuspunten en kan me de soortnaam vertellen?

Afbeelding

Kruidenborder. Ook hier ben ik niet onverdeeld enthousiast over. Beide nieuwe frambozen hebben verschrikkelijk last gehad van luis, maar de linker, Tulameen, lijkt nu helemaal af te sterven. Het blad wordt geel en dan bruin (alleen de nerven blijven aanvankelijk groen). Magnesiumtekort? Geen kalium kunnen opnemen? Help!
Daarnaast zijn er ook hier een aantal dingen mislukt, zoals de hysop en de kervel. De tijm, bonenkruid, oregano en rozemarijn doen het wel super. En de lupine begint weer te bloeien! Omdat ik achter de tijm, waar de hysop moest komen, nog een lege plek had, heb ik daar maar een palmkool gezet – waarom niet?:) – en wat kamille.

Ik weet nog niet precies wat ik hier anders zou willen, if anything. Ik denk dat het vooral zaak is dat ik de grond verbeter. Kruiden in de tuin zijn wel vreselijk leuk en handig!

Afbeelding

Binnen heb ik trouwens ook kruiden:). Hier heb ik die truc gedaan dat je zo’n supermarktplantje uit elkaar haalt. Werkt heel goed, geen plantje gestorven!

Afbeelding

En dan zijn we weer rond, op het terras, waar de pepers inmiddels in de emmers staan. Ze zijn nog lang niet zo ver als bij sommigen van jullie; de eerste bloempjes beginnen pas net te komen. Maar voor mij is dat geen probleem, pepers in augustus vind ik allang mooi…

Je ziet hier trouwens ook een deel van de zaailingen die als het ware ‘in de kraamkamer staan’ en straks ergens uitgeplant gaan worden.

Afbeelding

En dan tot slot nog dit zeer karakteristieke krukje/bijzettafeltje dat ik vandaag in elkaar gefröbeld heb. Leuk toch! En ondanks zijn uiterlijk is ‘ie oerdegelijk en 100% waterpas:).

Afbeelding

SfeerPlaatje: snijbloemetje van de dag, een leeuwenbekje. Die had iemand gisteren per ongeluk omver gelopen tijdens het rabarber plukken; tja, liever in een klein vaasje dan in de kliko dan maar.

Afbeelding

Kijk nou toch eens wat handig zo’n bijzettafeltje.

Tot volgende keer! :D

image_pdfimage_print
/** * Single post footer view * * @package Customizr * @since Customizr 3.0 */ function czr_fn_post_footer() { //check conditional tags : we want to show single post or single custom post types if ( ! $this -> czr_fn_single_post_display_controller() || ! apply_filters( 'tc_show_single_post_footer', true ) ) return; //@todo check if some conditions below not redundant? if ( ! is_singular() || ! get_the_author_meta( 'description' ) || ! apply_filters( 'tc_show_author_metas_in_post', true ) || ! esc_attr( CZR_utils::$inst->czr_fn_opt( 'tc_show_author_info' ) ) ) return; $html = sprintf('
%1$s
%3$s %4$s
', '
', apply_filters( 'tc_author_meta_wrapper_class', 'row-fluid' ), sprintf('
%2$s
', apply_filters( 'tc_author_meta_avatar_class', 'comment-avatar author-avatar span2'), get_avatar( get_the_author_meta( 'user_email' ), apply_filters( 'tc_author_bio_avatar_size' , 100 ) ) ), sprintf('

%2$s

%3$s

', apply_filters( 'tc_author_meta_content_class', 'author-description span10' ), sprintf( __( 'About %s' , 'customizr' ), get_the_author() ), get_the_author_meta( 'description' ), sprintf( '', esc_url( get_author_posts_url( get_the_author_meta( 'ID' ) ) ), sprintf( __( 'View all posts by %s ' , 'customizr' ), get_the_author() ) ) ) );//end sprintf echo apply_filters( 'tc_post_footer', $html ); } /*************************** * SINGLE POST THUMBNAIL VIEW ****************************/ /** * Get Single post thumb model + view * Inject it in the view * hook : esc_attr( CZR_utils::$inst->czr_fn_opt( 'tc_single_post_thumb_location' ) || '__before_content' * @return void * @package Customizr * @since Customizr 3.2.3 */ function czr_fn_single_post_prepare_thumb() { $_size_to_request = apply_filters( 'tc_single_post_thumb_size' , $this -> czr_fn_get_current_thumb_size() ); //get the thumbnail data (src, width, height) if any //array( "tc_thumb" , "tc_thumb_height" , "tc_thumb_width" ) $_thumb_model = CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_get_thumbnail_model( $_size_to_request ) ; //may be render if ( CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_has_thumb() ) { $_thumb_class = implode( " " , apply_filters( 'tc_single_post_thumb_class' , array( 'row-fluid', 'tc-single-post-thumbnail-wrapper', current_filter() ) ) ); $this -> czr_fn_render_single_post_view( $_thumb_model , $_thumb_class ); } } /** * @return html string * @package Customizr * @since Customizr 3.2.3 */ private function czr_fn_render_single_post_view( $_thumb_model , $_thumb_class ) { echo apply_filters( 'tc_render_single_post_view', sprintf( '
%2$s
' , $_thumb_class, CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_render_thumb_view( $_thumb_model, 'span12', false ) ) ); } /*************************** * SINGLE POST THUMBNAIL HELP VIEW ****************************/ /** * Displays a help block about featured images for single posts * hook : __before_content * @since Customizr 3.4 */ function czr_fn_maybe_display_featured_image_help() { if ( ! CZR_placeholders::czr_fn_is_thumbnail_help_on() ) return; ?>

You can display your post's featured image here if you have set one.

Jump to the customizer now to display a featured image here.

Don't know how to set a featured image to a post? Learn how in the WordPress documentation.

dismiss notice x

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *