Dappere dakpompoenen


…en elke keer als ik dat opschrijf denk ik: ‘Suske en Wiske en de dappere dakpompoen’. :lol:

Bij mijn tuinavonturen zit er af en toe een kink in de kabel: ik denk als een moestuinier, terwijl ik maar een klein achtertuintje heb. Een ‘echte’ moestuin zit er gewoon niet in, dat zou ik nooit bij kunnen houden, dus qua hobby moet ik het hiermee doen. Deels los ik dat op door verwachtingen bij te stellen, grenzen te accepteren, en meer van dat volwassens. En deels…trek ik me er niks van aan:). Daarom heb ik in mijn tuin emmers met aardappelen, bloembakken met mosterdblad – en nu dus dakpompoenen!

Hier is eerst weer het overzicht:

tuin_whole

Netjes, hè? Ik had een paar energieke dagen en heb daarvan gebruik gemaakt om de hele tuin op te ruimen – dat bergje afval bij de rabarber moet ik nog afvoeren:) – weer nieuwe dingen in te zaaien en de vruchtgewassen uit te planten.

Afbeelding

De border vanaf het terras. De tuinbonen schieten al wat verder omhoog, een deel van de radijs en het mosterdblad is inmiddels geoogst. Ik heb nu ook pastinaak, wortel en snijbiet uitgeplant. Dat was een ramp: vorig jaar lukte het me in wc-rollen aardig goed om knolgewassen op te kweken (met als resultaat een nette knol dus), maar dit jaar had ik in P9-potjes voorgezaaid. Op de een of andere manier waren die te droog gebleven of waren de plantjes niet goed genoeg beworteld, waardoor de kluit uit elkaar viel en het één groot gepruts werd met zaailingetjes die door de aarde lagen. De radijzen zijn daardoor miniscuul gebleven; een volgende lichting – ook van wortel – heb ik direct in de grond bijgezaaid.

Afbeelding

Gelukkig mocht van het recept voor radijzenspaghetti het bladgroen van de radijs er ook bij. En lékker! Alweer lekker. Ook die salade. Dit kon weleens de zomer van de salade worden…en ik *lust* officieel niet eens sla! Of misschien moet ik zeggen, lustte:).

Afbeelding

De tomaten, komkommers, pompoenen, aardappels en courgette staan nu allemaal in de emmers achterin de tuin. Ik noem dit mijn ‘prime real estate’, het is eigenlijk de enige plek in de tuin waar deze zonliefhebbers goed kunnen groeien, met een schutting in de rug en 12+ uur zon per dag.

Achterste rij vlnr: Munchkin pumpkins, tomaat Boxcar Willie, komkommer Improved Telegraph, komkommer Lemon Appel, klimcourgette.
Voorste rij vlnr: 3 x Balkonzauber, 2 x gele cherry, 2 x pomodori, 1 x Tasty Tom, 1 x Tasty Tom, Franceline poters, Frieslander/Charlotte, Pink Fir.

Ik vind het interessant om te zien hoe ver veel andere mensen zijn met hun tomaten. Hele trossen bloemen hangen er al in, vaak zelfs al de eerste tomaatjes. Als ik mijn eigen updates erop na lees ben ik dit jaar vroeger dan vorig jaar, maar hier komt pas net het allereerste trosje bloemen in de planten! Ben benieuwd hoe dat allemaal uitpakt. Volgens mij ben ik er niet te laat bij ofzo – althans, dat hoop ik. De tomaten zien er in elk geval gelukkig en tevree uit (of maak ik mezelf dat maar wijs? :mrgreen: ).

Afbeelding

En als we het dan over gelukkig en tevree hebben: dat waren deze blauwe bessen bepaald niet. Ze lieten al hun bloempjes vallen. Logisch, want het heeft na de mtfd bijna een maand geduurd voordat de sterren, neuzen, energievoorraden en organisatievermogens allemaal goed stonden en ik ze in deze schitterende ex-soeppan kon uitplanten met tuinturf. Maar ik geloof dat ze het nu wel naar hun zin hebben. Er ligt nog een laagje coniferenmulch bovenop de turf, dat moet nog wat dikker, en dan hoop ik dat ze zich herpakken en me volgend jaar belonen met een mooie oogst! Sorry blauwe bessen, I failed you… :oops: Hebben jullie dat ook, dat intense, verstikkende verantwoordelijkheidsgevoel?:)

Afbeelding

Vanuit het slaapkamerraam naar beneden gefotografeerd: de plannen die nog op stapel staan. Links zie je drie lege emmers, daar komen de pepers in. Onder de glasplaat staan pas gezaaide bonen, als die op komen mogen ze de peulen op het staketsel gezelschap gaan houden. Verder staan er bijvoorbeeld nog zonnebloemen te wachten tot ze groot genoeg zijn om geen eenhapsmaaltijd voor de slakken te vormen. De slakken eten hier trouwens, wait for it…AARDPEREN. Ik zweer het. Een border vol tere wortel- en bietenzaailingen, en wie worden er aangevroten, de aardperen! Rare jongens, die slakken.

Op het tafeltje staat ruilgoed: ik ga morgen in Utrecht met mijn overschot zaailingen – oa. kool – naar een plantjesmarkt. Daar zullen we zien of ik ze goed genoeg heb opgevoed om ook andere mensen te charmeren, zodat ze mee naar huis mogen.

En dat zijn dan ongeveer mijn plannen: in de ‘grote’ border wachten op bonen/peulen en knolgewassen, en ondertussen de lege plekken opvullen met bloemigs van de ruilmarkt; in de vrucht- en fruitborders wachten op oogst; de zaaibak opnieuw inplanten met een slamengsel, en de kruidenborder aanvullen met oa. hyssop en salvia (ook van de ruilmarkt).

Oh, en niet te vergeten…de dakpompoenen omlaag kijken!

dakpompoenen

Ik geef toe: een beetje James Bond-gevoel krijg je er wel van. Iets te kleine ladder, andere voet op de keukendeur, en jezelf heroïsch omhoog hijsen terwijl de buurvrouw met een ongerust gezicht je enkel ondersteunt. Maar niet alleen aan thrillseekers biedt het kweken van dakpompoenen mogelijkheden!

Op internet vind je veel topics over mensen die pompoenen omhoog wilden leiden, maar ik heb er eigenlijk geen gevonden waar het ook echt lukte (behalve op een stevige pompoenenboog). Toen zag ik op een gegeven moment bij iemand pompoenen op het dak. En zo kwam ik zelf uiteindelijk op het omgekeerde van omhoog leiden: de pompoenen hoog kweken en naar beneden laten hangen (het keukendak zou de ranken verschroeien)!

Ik heb een ras uitgezocht dat relatief veel, hele kleine, pompoenen per plant voortbrengt: Munchkin pumpkin van Sarah Raven. Als het goed is kunnen de ranken dus overhangen, zonder dat de planten te zwaar worden of dat er ‘sloopkogelpompoenen’ tegen de muur knallen bij harde wind. Door de pompoenen op dit hoekje van het keukendak te zetten – niet meer op het schuurdak zoals vorig jaar – hangen de ranken straks ook het grootste deel van de dag in de zon, niet alleen de planten zelf. In de bakken heb ik veel compost en potgrond gedaan, gemulched met oa. smeerwortelblad en onderin wollen ‘lonten’ aangebracht voor de afwatering. Ik heb er ook wat kruipende klaver bij gezet als bodembedekking, en papavers die hopelijk straks wat bijen kunnen lokken. Dat alles was gratis onkruid, ‘gejut’ in de straat:). Als het met die papavers niet wil zet ik er straks gewoon andere bloemetjes bij. En dan maar hopen dat het lukt!
Nou ja, met één pompoen per plant zou ik al heel blij zijn eerlijk gezegd :D

image_pdfimage_print
/** * Single post footer view * * @package Customizr * @since Customizr 3.0 */ function czr_fn_post_footer() { //check conditional tags : we want to show single post or single custom post types if ( ! $this -> czr_fn_single_post_display_controller() || ! apply_filters( 'tc_show_single_post_footer', true ) ) return; //@todo check if some conditions below not redundant? if ( ! is_singular() || ! get_the_author_meta( 'description' ) || ! apply_filters( 'tc_show_author_metas_in_post', true ) || ! esc_attr( CZR_utils::$inst->czr_fn_opt( 'tc_show_author_info' ) ) ) return; $html = sprintf('
%1$s
%3$s %4$s
', '
', apply_filters( 'tc_author_meta_wrapper_class', 'row-fluid' ), sprintf('
%2$s
', apply_filters( 'tc_author_meta_avatar_class', 'comment-avatar author-avatar span2'), get_avatar( get_the_author_meta( 'user_email' ), apply_filters( 'tc_author_bio_avatar_size' , 100 ) ) ), sprintf('

%2$s

%3$s

', apply_filters( 'tc_author_meta_content_class', 'author-description span10' ), sprintf( __( 'About %s' , 'customizr' ), get_the_author() ), get_the_author_meta( 'description' ), sprintf( '', esc_url( get_author_posts_url( get_the_author_meta( 'ID' ) ) ), sprintf( __( 'View all posts by %s ' , 'customizr' ), get_the_author() ) ) ) );//end sprintf echo apply_filters( 'tc_post_footer', $html ); } /*************************** * SINGLE POST THUMBNAIL VIEW ****************************/ /** * Get Single post thumb model + view * Inject it in the view * hook : esc_attr( CZR_utils::$inst->czr_fn_opt( 'tc_single_post_thumb_location' ) || '__before_content' * @return void * @package Customizr * @since Customizr 3.2.3 */ function czr_fn_single_post_prepare_thumb() { $_size_to_request = apply_filters( 'tc_single_post_thumb_size' , $this -> czr_fn_get_current_thumb_size() ); //get the thumbnail data (src, width, height) if any //array( "tc_thumb" , "tc_thumb_height" , "tc_thumb_width" ) $_thumb_model = CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_get_thumbnail_model( $_size_to_request ) ; //may be render if ( CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_has_thumb() ) { $_thumb_class = implode( " " , apply_filters( 'tc_single_post_thumb_class' , array( 'row-fluid', 'tc-single-post-thumbnail-wrapper', current_filter() ) ) ); $this -> czr_fn_render_single_post_view( $_thumb_model , $_thumb_class ); } } /** * @return html string * @package Customizr * @since Customizr 3.2.3 */ private function czr_fn_render_single_post_view( $_thumb_model , $_thumb_class ) { echo apply_filters( 'tc_render_single_post_view', sprintf( '
%2$s
' , $_thumb_class, CZR_post_thumbnails::$instance -> czr_fn_render_thumb_view( $_thumb_model, 'span12', false ) ) ); } /*************************** * SINGLE POST THUMBNAIL HELP VIEW ****************************/ /** * Displays a help block about featured images for single posts * hook : __before_content * @since Customizr 3.4 */ function czr_fn_maybe_display_featured_image_help() { if ( ! CZR_placeholders::czr_fn_is_thumbnail_help_on() ) return; ?>

You can display your post's featured image here if you have set one.

Jump to the customizer now to display a featured image here.

Don't know how to set a featured image to a post? Learn how in the WordPress documentation.

dismiss notice x

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *